Operatie Frankfurt 2025 (Duitsland) Tips and tricks

Meten is weten 📊🏃‍♀️🚴‍♀️

Hey sportvrienden!

Als atleet is het superbelangrijk om inzicht te hebben in je eigen lichaam en prestaties. Tijdens het trainen kan je op verschillende aspecten focussen: uithouding, tempo’s, intervalblokken, herstel … Maar hoe weet je of je écht goed bezig bent? Dat is waar meten cruciaal wordt!

We planden een lactaattest in om mijn trainingszones te bepalen. Dit helpt om doordachter te trainen en blessures te vermijden. Hier even kort uitgelegd wat dat allemaal inhoudt:

🧪 Wat is een lactaattest?

Een lactaattest meet hoeveel melkzuur (lactaat) er zich in je bloed opstapelt tijdens fysieke inspanning. Je doet dit meestal op een loopband of fietstrainer in verschillende intensiteitsblokken, waarbij op het einde van elke blok wat bloed wordt geprikt (meestal in de vinger of oorlel). Zo kan je exact zien welke hartslag of snelheid overeenkomt met je verschillende trainingszones.

🧬 Hoe wordt lactaat precies gemeten?

Een lactaattest gebeurt meestal in een sportlabo of onder begeleiding van een sportarts of coach. Zo gaat het in z’n werk:

  1. Opwarming: Je start met een rustige opwarming, meestal op een loopband of fietstrainer.
  2. Stapsgewijze belasting: Je verhoogt per tijdsblok (3-5-8min) de intensiteit, denk aan sneller lopen of zwaarder trappen. Na elk blokje wordt een kleine druppel bloed afgenomen (uit je vinger of oor). Neen, dit doet geen pijn.
  3. Analyse: Die bloeddruppel wordt geanalyseerd met een lactaatmeter, een toestel dat het melkzuurgehalte (in mmol/L) in je bloed meet.
  4. Data-analyse: Op basis van die metingen wordt er een grafiek gemaakt die jouw aërobe en anaërobe drempelzones toont. Zo krijg je nauwkeurige trainingszones (hartslag, tempo, wattage).

Je kan lactaatmetingen ook vaker doen doorheen het jaar om je vooruitgang op te volgen. Zo train je niet harder, maar slimmer,op maat van je eigen lichaam.

🫁 Wat is de aërobe drempel?

Dit is het punt waarop je nog comfortabel kan praten tijdens het sporten. Je lichaam gebruikt vooral zuurstof om energie aan te maken en er wordt weinig lactaat geproduceerd. Deze zone is ideaal voor lange duurtrainingen en het opbouwen van je uithouding.

💥 Wat is de anaërobe drempel?

Hier wordt het echt pittig! Dit is het punt waarop je net geen lactaat meer kan afbreken in verhouding tot de productie. Trainen rond deze zone is ideaal om je wedstrijdtempo te verbeteren. Het is zwaar, maar noodzakelijk om sterker te worden.

⚡ Wat is lactaat en wat doet het?

Lactaat (melkzuur) is een bijproduct van energieproductie zonder zuurstof. Tijdens intensieve inspanningen wordt er meer lactaat geproduceerd. Je lichaam kan dit tijdelijk verwerken, maar wanneer je te ver gaat, stapelt het zich op en krijg je dat gekende branderige gevoel in je spieren. Door slim te trainen net onder of aan je drempel, leer je jouw lichaam efficiënter met lactaat omgaan.

Door deze test kan ik mijn trainingen nog gerichter afstemmen. Ik weet nu exact wanneer ik in mijn vetverbranding zit, wanneer ik ‘comfortabel snel’ kan gaan en wanneer ik moet opletten voor verzuring.

Meten = weten… en dat motiveert!

Tot snel voor meer sportnieuws!
Elise 🧡